Personalitățile psihopatice ocupă un loc intermediar între starea de normalitate psihică și marile tablourile psihopatologice.
Etichetarea diagnostică de personalitate psihopatica, include o gamă largă de aspecte psihopatologice : personalitatea histrionică , compulsivă , stările borderline , personalitatea paranoică, antisocială , dependentă, schizotipală , narcisică , schizoidă , pasiv-agresivă , eezitanta , etc..
Trăsătura psihopatologică definitorie pentru structurile psihopatice ale personalității este reprezentată de dezechilibru psihic .
Clasificare :
A.Personalitatea paranoică : este caracterizată prin neîncredere , senzitivitate , restricția deliberată a afectelor exprimate , hipertrofia Eului , exagerarea dificultăților , refuzul criticii altora, așteptarea permanentă de a fi înșelat sau de a fi victima răutății altora , punerea sub semnul îndoielii a cinstei altor persoane , neîncredere sau disimulare .
B.Personalitate antisocială : este caracterizată prin aspectul impulsiv și imprevizil al actelor și comportamentelor sale cu caracter autodistructiv , la care se asociază alte difirite forme de tulburări de comportament.
C.Personalitățile schizotipă și schizoidă : personalitatea schizotipă se caracterizează prin bizareria conduitelor și a gândirii și personalitatea schizoidă prin retragerea emoțională și absența dorinței de contact social.
D.Personalitatea evitantă - se manifestă prin comportamente de evitare .Sunt evitate relațiile sociale , contactele , și comunicarea interumană .Indivizii manifestă o mare vulnerabilitate la respingere , la care se adaugă o nevoie crescută de a fi iubit și acceptat.
E.Personalitățile histrionică și dependentă .Personalitatea histrionică- se remarcă prin tendința la dramatizare, reactivitatea excesivă la influența evenimentelor minore, tentative permanente de a atrage atenția celorlalți asupra lor , impresia de a fi perceput de ceilalți ca superficial și lipsit de autenticitate, dependență , , nevoia imperioasă de activitate și de senzații tari. Personalitatea dependentă- caracterizată printr-o stare de dependență. nevoia de a fi sprijinit și securizat , condus de alții.
F.Personalitatea compulsivă - caracterizată prin : indecizie , perfecționism , atașament excesiv de muncă , aptitudine limitată de a exprima emoțiile tandre și călduroase , exigență față de ceilalți , pe care -i obligă să se supună propriei lor maniere de a gândi și de a acționa.
G.Personalitatea pasiv-agresivă : comportament de rezistență indirectă, organizarea deliberată a eșecului social , agresivitatea exprimată printr-o rezistență pasivă din partea individului
H.Personalitatea narcisică : exagerarea până la grandomanie a propriei sale importanțe în detrimentul celorlalți , tulburări de relații interpersonale , care merg până la exploatarea celuilalt, până la tulburări de apreciere a valorii sau a sentimentelor acestuia , exhibiționism, fantasme sau atotputernicie , sentimentul de a avea orice drept, oscilația caracteristică între pozițiile extreme de idealizare și de devalorizare a celorlalți.
Sursă bibliografică: "Tratat de psihopatologie" - Constantin Enăchescu
Vă recomand să citiți : "Cum să ne purtăm cu personalitățile dificile" -Francois Lelord , Christophe Andre
http://www.youtubedocumentaries.com/documentary.cfm?name=Psychopathy
RăspundețiȘtergeresemneaza:miss Anxy :P
btw,ghidul alfabetic de psihiatrie clinica pe care vreau sa ti-l dau e semnat Aurelia Sarbu,ed.dacia,cluj...iti spune ceva numele?
nu , n am auzit ...dar banuiesc ca mi va fi f util . multumesc inca o data :* si abia astept sa l am in biblioteca :p
RăspundețiȘtergere