- Tanorexia, obsesia bronzului perfect
Tanorexia sau tanorexia nervoasa, asa cum mai este numita, este afectiunea care descrie obsesia unei persoane fata de bronz si pielea bronzata. Persoanele care sunt afectate de aceasta boala se expun in mod constient la soare, pe perioade foarte lungi, dar sunt adesea dependente si de alte metode de bronzat precum expunerea la solar sau cremele autobronzante. Aceasta dependenta de bronz este adesea asemanata cu anorexia nervoasa, prin prisma faptului ca persoana in cauza are o perceptie distorsionata a imaginii de sine, in cazul acesta specialistii vorbind despre o repulsie la vederea pielii deschise la culoare.
Afla mai multe pe DivaHair.r
Tanorexia sau tanorexia nervoasa, asa cum mai este numita, este afectiunea care descrie obsesia unei persoane fata de bronz si pielea bronzata. Persoanele care sunt afectate de aceasta boala se expun in mod constient la soare, pe perioade foarte lungi, dar sunt adesea dependente si de alte metode de bronzat precum expunerea la solar sau cremele autobronzante. Aceasta dependenta de bronz este adesea asemanata cu anorexia nervoasa, prin prisma faptului ca persoana in cauza are o perceptie distorsionata a imaginii de sine, in cazul acesta specialistii vorbind despre o repulsie la vederea pielii deschise la culoare.Afla mai multe pe DivaHair.r
Tanorexia este o afectiune extrem de periculoasa, iar principalul risc al acestei boli il reprezinta cancerul de piele. Totodata, se pare ca persoanele care sufera de tanorexie intra si in categoria acelora afectati de tulburarea dismorfica corporala sau dismorfofobia, conditia in care o persoana este foarte afectata de un defect fizic, real sau imaginar. Astfel, cei care ajung sa fie afectati de tanorexie cred ca pielea lor este pala, deschisa la culoare, in ciuda faptului ca se bronzeaza excesiv si ajung sa aiba, la un moment dat, o piele foarte bronzata.
- Tanofobia, frica de soare si de efectele acestuia
La polul opus fata de tanorexie gasim tanofobia sau frica de razele soarelui si de efectele nocive ale acestora. Persoanele care sufera de aceasta afectiune nu numai ca refuza sa se expuna la soare, dar refuza, in unele cazuri, sa iasa afara din casa la orele de varf ale zilei sau sa poarte haine care nu au maneci lungi, de exemplu. Daca tanorexia are legatura cu dismorfofobia, in cazul tanofobiei se poate vorbi despre o legatura cu anxietatea si chiar atacurile de panica.
Ce este de facut ?
Aceste tulburari de natura psihiatrica trebuiesc atent monitorizate de un medic. Vorbim, in acest caz, despre o legatura directa intre industria de frumusete care promoveaza agresiv, in ultimii ani, bronzul intens si femei de varsta tanara care ajung sa sufere din cauza acestor mesaje. Pe de o parte, exista voci care spun ca astfel de afectiuni, precum tanorexia sau tanofobia, sunt dobandite in timp si sunt urmarile unor traume din copilarie. Pe de alta parte, tanofobia apare si la maturitate, ca urmare a mesajelor media care vin sa stopeze tendinta expunerii excesive la soare. Ceea ce este cel mai important, insa este ca femeile sa inteleaga importanta echilibrului intre expunerea la soare si evitarea razelor soarelui. Chiar si medicii sunt de parere ca daca se respecta programul indicat si sunt folosite produse protectoare, razele soarelui sunt benefice organismului uman. Stii si tu probabil cat de important este soarele atunci cand vorbim despre sintetizarea vitaminei D. Asadar, echilibrul este cheia spre o viata sanatoasa nu numai atunci cand vorbim despre diete, ci si in cazul frumusetii si ingrijirii corporale.
mult succes in continuare Georgiana !!
RăspundețiȘtergerela stresul care este acum in lume iti voi fi clienta curand... :)
Magda
Multumesc .
RăspundețiȘtergereTe astept , desigur la o sedinta de psihoterapie ,( dupa ce mi voi termina studiile ) .
Mult succes si tie !